Alkatrészgyártás

Fő tevékenységünk a hossz CNC-s esztergálás, nagypontosságú alkatrészek gyártása, és igény szerinti összeszerelése.

CNC hosszesztergálás

A hosszesztergálást egy speciális technológiájú esztergagéppel („svájci típusú eszterga”) végezzük. A főorsó tengely irányban mozgatja a munkadarabot, ezért csúszófejes esztergának („sliding head machine”) is hívják a gépet.

Nagy előnye ennek a gyártási formának, hogy a főoldali megmunkálással egyszerre történik az ellenoldali megmunkálás, ezért a gyártási idő jóval kevesebb.

További előnyei:
– folyamatos gyártást tesz lehetővé (kétoldalas megmunkálás esetén humán erőforrás nélkül beavatkozás nélkül képes a kész alkatrész legyártására);
– gyártási mellékidők minimálisra csökkenthetőek;
– nagy darabszám gyártható, rövidebb ciklusidővel;
– 2 db alátámasztás (munkadarab) miatt kisebb rezgés, ezáltal: stabilabb, terhelhetőbb a gép, precíz, azaz kis tűréstartományú alkatrészek gyártása válik elérhetővé, valamint a szerszám élettartam nő;
– további munkafolyamatok kihagyhatóak (például köszörülés, marás, sorjázás) – ez lehetővé teszi az alkatrész készre történő gyártását egy technológiai fázisból.

Fő profilunk a széria gyártás 500 darabtól több százezer darabig.

Három méteres szál anyagból való megmunkálás 3mm-22mm-ig. A gép rendszeréből kifolyólag forgástestek, például tengelyek, perselyek stb. jellegű alkatrészek gyártását végezzük, ezen belül, alakos megmunkálás, menetelés, fúrás, dörzsölés, marás, görgőzés, pozíció furatok.


CNC esztergálás

Az esztergálás jelenleg a legelterjedtebb forgácsolási mód, amelyet egyélű szerszámmal végeznek – általában a munkadarab forgó főmozgása mellett. A mellékmozgást a szerszám (egyélű, viszonylag egyszerű forgácsoló kés) végzi, a főmozgás irányára merőleges síkban – ezáltal forgásfelület jön létre.

A CNC-technológia automatizálja a szerszámcserét és a munkadarab mozgatását is. Ezzel csökken az átálláshoz szükséges idő. A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenesvonalú mozgásokat is, ami manuálisan megoldhatatlan.

Szál anyagból, átmérő 20mm-43mm-ig, darabolt alapanyagból, akár előgyártmányokból átmérő 120mm-ig, kis szériától, egészen közepes szériáig (10 darabtól több tízezer darabig) képesek vagyunk kielégíteni a megrendelői igényeket.


Köszörülés

A köszörülés szabálytalan élgeometriájú szerszámmal végzett forgácsolási művelet, amelynél mindig a határozatlan élű szerszám végzi a forgó főmozgást.

A köszörüléssel nagy pontosságú, sima, sőt tükrös felületeket lehet előállítani. Főleg befejező megmunkálás, de a nagy teljesítményű köszörűgépek alkalmasak előkészítő vagy nagyoló műveletekhez is. Csúcs nélküli palást köszörű gépünk végzi külső felületek áteresztő köszörülését 4mm-40mm átmérőig, max. 300mm hosszúságban.


Utómunka

Akár saját fejlesztésű célgép alkalmazásával

Amennyiben a gyártási folyamat megkívánja az alkatrészek utókezelését legyen szó sorjázásról, mosásról, csomagolásról, arra is rendelkezünk megoldással. Üzemünkben vállaljuk technológiai feladatok elvégzését egyaránt. Ezeket a feladatokat elsősorban kézi megmunkálással, manuálisan végezzük, de szükség szerint akár saját tervezésű és gyártású szerszámokat, készülékeket, célgépeket alkalmazunk.

Összeszerelés

Igény esetén az alkatrészek részleges vagy teljes összeszerelése

A vevő igényeinek megfelelően vállaljuk általunk gyártott, vagy a vevő által biztosított alkatrészek részleges, vagy akár teljes összeszerelését is.

A NAVIGATOR CSOPORT TAGJA

Instrum Kft.

Specializációnk a kis méretű, nagy pontosságú, magas minőségi követelményeket kielégítő, közepes és nagy sorozatban készülő forgácsolt termékek készre történő gyártására.


SZERSZÁM- ÉS ALKATRÉSZGYÁRTÁS

30 éves tapasztalattal


VÁRJUK MEGKERESÉSÉT!

Lépjünk kapcsolatba!

Üzemünk Budapesthez közel, a Pest megyei Tökölön található.
instrum@instrum.hu

+36 24 489 415

H-2316 Tököl, Csépi út. 101.